Cum ar putea acceleratoarele de particule să distrugă Pământul într-o clipă

de: Bianca Prangate
29 01. 2019

Probabil că ai auzit de Large Hadron Collider, marele accelerator de particule de la Centrul European de Cercetări Nucleare (CERN) din Geneva. Deși are o valoare științifică incomensurabilă, el prezintă posibilitatea mică, dar reală, de dezastru.

Acceleratoarele de particule au scopul de a expulza particule la viteze incredibil de mari, a le zdrobi unele de altele și de a observa precipitațiile radioactive rezultate. Cu ajutorul acestor acceleratoare, oamenii de știință au putut descoperi foarte multe particule noi.

Cu toate astea, aceste descoperiri au venit și continuă să vină cu riscuri, conform cosmologului Martin Rees. În cartea sa „On The Future: Prospects for Humanity”, el subliniază: „Poate o gaură neagră s-ar forma, iar aceasta să sugă tot ce e în jurul său. A doua posibilitate înfiorătoare este ca particulele quark să se rearanjeze în obiecte compresate numite strangelets. Acest lucru ar fi nevinovat în sine. Cu toate astea, în unele ipoteze un strangelet ar putea, prin contaminare, să convertească orice altceva întâlnește în cale într-o formă nouă de materie, transformând întregul Pământ într-o sferă hiperdensă lată de 100 de metri”.

Dar riscurile nu se opresc aici, conform lui Rees. O a treia catastrofă ar putea fi distrugerea accidentală a întregului univers. „Spațiul gol – sau ceea ce fizicienii numesc vid – este mai mult decât nimic”, a subliniat cosmologul. „Este arena pentru tot ce se întâmplă. Are, în mod latent, toate forțele și particulele care guvernează lumea fizică […]. Unii au speculat că energia concentrată creată când particulele se izbesc unele de altele ar putea crea o tranziție de fază care ar rupe materialul universului. Aceasta ar fi o calamitate cosmică, nu doar una terestră”.

Cu toate astea, cei de la CERN spun că nu există vreun pericol. Pe site-ul lor scrie: „Grupul de Analiză a Siguranței LHC reafirmă și extinde concluziile raportului din 2003 [care spun că] coliziunile LHC nu prezintă vreun pericol și nu sunt motive de îngrijorare. Orice va face LHC, natura a făcut deja de multe ori în timpul vieții Pământului și a altor corpuri cerești”.